Vinkkejä digiboksin valintaan

 

 

Aluksi kannattaa selvittää mitä kautta tv-lähetykset asuntoonne tulevat, eli kuulutko maanpäälliseen antenniverkkoon vai kaapeli-tv-verkkoon. Tämän asian ja mahdollisen digivalmiuden voit selvittää esim. kiinteistön isännöitsijältä. Antenniverkkoon tarkoitetut digiboksit on varustettu tunnuksella DVB-T ja kaapeliverkkoon tarkoitetut tunnuksella DVB-C. Maanpäällisten digi-tv-lähetysten vastaanotto ei edellytä erityistä digitaalista antennia. Antennin tulee kattaa kuitenkin kaikki UHF-alueen kanavat eli kanavat 21-69. Omakotitaloissa digi-tv-lähetysten vastaanotto ei yleensä edellytä erityistoimenpiteitä, sen sijaan kerrostalojen yhteisantennijärjestelmissä tarvitaan vahvistimet digi-tv-palveluille. Myös jakoverkon tulee olla riittävän suorituskykyinen. 

Tarkista (esim. kauppiaaltasi) televisiosi yhteensopivuus digiboksin kanssa. Lähes kaikki viimevuosina valmistetut televisiot toimivat digiboksin kanssa,mutta itse voit tarkista ainakin sen, että löytyykötelevisiostasi tarvittava SCART-liitäntä. 

Itse digiboksin valinnassa kannattaa puntaroida, mitä televisiosta haluaa katsella. Jos tyydyt pelkästään tarjolla oleviin ilmaisiin kanaviin sekä parempaan kuvan- ja äänenlaatuun, valintasi on ehkä edullinen perusmalli. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että laite tukee DVB- ja teletext-tekstitystoimintoja.

 

Jos haluat katsella maksullisia kanavia, niin laitteessa tulee olla Conax- salauksenpurkujärjestelmä ja paikka maksu-tv-kortille. Maksu-tv:tä varten on saatavilla myös erillisiä korttipaikalla varustettuja moduleita, jotka voidaan kytkeä ns. perusdigibokseihin. Jos haluat päästä käyttämään digi-tv:n mahdollistamia vuorovaikutteisia palveluita paluukanavan kautta, niin digiboksin tai digi-tv:n tulee olla ns. MHP-standardin mukainen. Vuorovaikutteisia palveluita ovat mm. sähköinen ohjelmaopas ja superteksti-tv (monipuolisempi, kuin perinteinen teksti-tv). Uusimmat digiboksit myös tallentavat ohjelmaa, joko ajastimella tai voit esim. keskeyttää ohjelman katselun hetkeksi ja jatkaa saumattomasti siitä mihin jäit.


Lisää ohjeita ja tietoa mm. näkyvyysalueista: www.digitv.fi

Digitv info puh. 0306 344 488, 
palvelee myös viikonloppuisin klo 9-21 

 


Tallentava digiboksi korvaa perinteisen videon

Kiintolevyllä varustetulla tallentavalla digiboksilla katsot televisiota silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Kiintolevyllä varustettuja tallentavia digibokseja on olemassa kahden tyyppisiä; edullisemmalla yhden virittimen mallilla voit katsoa samaan aikaan kiintolevylle tallentuvaa ohjelmaa, kun taas monipuolisemmalla kahden virittimen mallilla voit useissa tapauksissa tallentaa samanaikaisesti jopa kahta kanavaa ja katsoa kolmatta.

Ajastaminen tallentavalla digiboksilla on todella helppoa. Yleensä riittää, että valitset elektronisesta ohjelmaoppaasta haluamasi ohjelman ja painat vain yhtä nappia. Ohjelmia voi ajastaa kerralla myös useampia. Taukotallennus on myös näppärä toiminto. Sen avulla voit pysäyttää tv-ohjelman ja jatkaa katselua esimerkiksi jääkaappikäynnin jälkeen.

Kiintolevyjen koot ovat yleensä 80-250 Gt. Kuvanlaadusta riippuen 250 Gt:n kiintolevylle voi tallentaa jopa 125 tuntia ohjelmaa.

Tallennettuja ohjelmia on mahdollista siirtää myös VHS-nauhurille, tallentavalle DVD-soittimelle tai vaikkapa tietokoneelle. Näin kiintolevylle saadaan taas lisää tilaa uusille tallenteille.

Teknisiltä löydät asiantuntevaa palvelua ja löydät taatusti sinulle sopivan tallentavan digiboksin. Tervetuloa tutustumaan laajaan valikoimaan!